Het verschil tussen parfum en eau de toilette

Categories Beautyglow

Als iemand een geurtje gebruikt, wordt dit vaak parfum genoemd. Meestal is het gebruikte geurtje geen parfum. Wat is eigenlijk het verschil?

 

Parfum

Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel (meestal alcohol). Tevens bevat parfum vaak een fixatiemiddel en een kleurstof. Parfum is de hoogste concentratie van een geur. Het bevat het hoogste percentage geurbestanddelen. Zo’n 20% – 40%. Maar dit kan per merk verschillen. Parfum is vaak duurder dan eau de toilette. Maar je doet er ook langer mee. Omdat het, het hoogste percentage geurbestanddelen bevat, is een paar druppels vaak al voldoende voor de hele dag.

 

Eau de parfum

Eau de parfum bevat na parfum het hoogste percentage geurbestanddelen, namelijk 10% – 20%. Eau de parfum is de meest voorkomende vorm van parfum. De geur blijft door het, nog steeds vrij hoge percentage geurbestanddelen vrij lang hangen. Er hoeft dan ook vrij weinig op gespoten te worden. Eau de parfum kost meestal wel minder dan pure parfum.

 

Eau de toilette

Eau de toilette bevat minder geurbestanddelen dan parfum en eau de parfum. Eau de toilette bevat ongeveer: 5% – 10% geurbestanddelen. Eau de toilette wordt over het algemeen het meeste verkocht. Het is ook goedkoper dan parfum en eau de parfum. Oorspronkelijk was eau de toilette bedoeld als een verfrissende body splash. Het blijft dan ook minder lang hangen dan parfum en eau de parfum. Eau de toilette kan halverwege de dag worden bij gespoten om de geur weer te versterken.

 

Eau de cologne

Eau de cologne bevat een nog lager percentage geurbestanddelen, namelijk: 3% – 5%. Eau de cologne was ooit ontstaan als naam voor ene lichte, frisse geur met citrus oliën.

 

Aftershave

Aftershave bevat het laagste percentage geurbestanddelen, namelijk: 2% – 4%. Aftershave is uiteraard alleen bedoeld voor heren.

 

De opbouw van alle geuren bestaat uit “noten”. Er zijn 3 soorten noten, namelijk: topnoten, hartnoten en basisnoten.

Topnoten

Topnoten, ook wel bovennoten of hoofdnoten genoemd, zijn de geuren die de eerste minuten na het aanbrengen het meest aanwezig zijn. Deze geuren zijn het belangrijkste bij de verkoop van een geur. Citrus geuren zijn typische topnoten.

Hartnoten

Hartnoten zijn de geuren die opkomen als de topnoten zijn vervlogen. Hartnoten zijn vrijwel altijd bloemgeuren. Het belangrijkste deel van alle geuren zijn de hartnoten. (vandaar de naam “hart”noten, het is immers het hart van de geur)

Basisnoten

Basisnoten zijn de geuren die overblijven als de top- en hartnoten zijn vervlogen. Basisnoten geven vele uren geur af. Typische basisnoten zijn houtsoorten.

 

Dit is dus het verschil tussen o.a. parfum en eau de toilette. Ik hoop dat het duidelijk is voor jullie. Als er vragen zijn, stel ze gerust!

Mama van Liz en Fay, vrouw van Rick en verslaafd aan beauty. Dat is Daisy, eigenaresse van BeautyGlow. Op BeautyGlow schrijft Daisy over alles wat haar interesseert: van het moederschap en beauty, tot sporten en kleding.

1 thought on “Het verschil tussen parfum en eau de toilette

  1. Aftershave is eigenlijk niet eens een parfum, want dat is eigenlijk bedoeld als verzorging na het scheren en bevat meestal ook verzorgende ingrediënten.

    Alleen tegenwoordig verkoopt men zogenaamde aftershave parfum zoals Axe bijvoorbeeld, die bevatten dan nauwelijks verzorgende ingrediënten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*