10 maart

Verbeter je slaap

Lifestyle , , , ,

Zoals ik al eerder zei: slapen is belangrijk. Als je voldoende slaapt, voel je je fitter, heb je meer energie en zie je er uitgerust uit. Maar we halen allemaal nog lang niet genoeg uit onze slaap. Ik geef je tips om je slaap te verbeteren.

 

Minimaal 7 uur slaap

In ons drukke leven komen we vaak niet aan voldoende slaap. Er moet gewerkt worden, daarnaast moet ook ons sociale leven worden bijgehouden en er moet tijd worden besteed aan hobby’s. Dit drukke leven zorgt ervoor dat veel mensen slechts +/- 5 uur per nacht slapen en dat is te weinig.

Ik vind het echt slecht van mezelf, maar ik slaap vaak te weinig uur. Ik slaap meestal 6 uur, zeker doordeweeks. Ik werk natuurlijk en ’s avonds wil ik ook vaak nog van alles doen. Hierdoor ga ik vaak te laat naar bed en word ik de volgende dag niet helemaal uitgerust wakker. Dat is zonde, dus dat ga ik verbeteren, met behulp van een aantal tips die je hier kunt lezen.

 

Een goed matras

Goed slapen begint natuurlijk bij een goed bed. Als je bed niet lekker ligt, zul je niet lekker slapen. Het investeren in een goed matras is geen overbodige luxe. Een slecht matras kan rugklachten of andere klachten veroorzaken. Tijdens het slapen is het van belang dat het hele lichaamsgewicht over de gehele oppervlakte gelijkmatig gedragen wordt. Als het matras waarop je slaapt te hard is, kan dit op bepaalde plekken zoals het achterhoofd, de schouders, ribben, heupen en bekken en de hielen en enkels overbelasting veroorzaken. Maar een te zacht matras is echter ook geen goed idee. Bij een te zacht matras bestaat het gevaar van doorzakken. Het matras zal het lichaam teveel omsluiten en hierdoor wordt de vochtafvoer beperkt.

Het matras waar ik op slaap is een traagschuim matras. Dit soort matrassen hebben het voordeel dat zij het lichaamsgewicht op een goede wijze ondersteund en de doorbloeding niet afknelt. Traagschuim vormt zich naar je lichaam en eigenlijk ligt het ook gewoon super lekker. Ik slaap heerlijk op dit matras en in combinatie met mijn traagschuim kussen lig ik echt zalig.

 

Plan de tijd waarop je naar bed gaat

Als je net zoals ik een druk leven hebt waarin je van alles moet van jezelf, dan kom je vaak tijd te kort. Op tijd naar bed gaan is dan zelfs iets wat je moet plannen. Best erg eigenlijk. Wat ik tegenwoordig zelf doe om op tijd naar bed te gaan is mijn bedtijd inplannen. Ik wil om 23.00 uur naar bed gaan. Elke dag, in ieder geval doordeweeks. Dit zet ik dan ook in mijn agenda. Om 22.45 uur krijg ik dan een melding en moet ik van mijzelf stoppen met alles waar ik mee bezig ben en me klaar maken om naar bed te gaan.

Als je dit elke dag om het zelfde tijdstip doet, gaat je lichaam op een gegeven moment aan dit ritueel wennen. Het naar bed gaan wordt dan steeds makkelijker.

 

Kijk een half uur voordat je naar bed gaat geen tv meer

TV kijken stimuleert je geest waardoor je niet ontspannen naar bed gaat. Het felle en blauwe licht van de TV onderdrukt tevens de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Hierdoor kan je lichaam zich niet goed klaarmaken om in slaap te vallen. Kijk jij vaak TV in bed en kom je vaak moeilijk in slaap? Als je vaak TV kijkt in bed gaat je lichaam je slaapkamer/bed onbewust associëren met wakker zijn in plaats van slapen. Dat lijkt me niet helemaal de bedoeling. Geen TV meer kijken in bed dus.

 

Zet je mobiel op vliegtuigmodus

De elektrische golven van mobiele telefoons kunnen je slaap flink verstoren. Je kunt je mobiel dus beter niet vlak naast je bed neerleggen en zeker niet in bed. Wat je wel kan doen is je mobiel op vliegtuigmodus zetten.

Iphone 5s (6)

Ik gebruik mijn mobiel altijd als wekker. Maar sinds een tijdje zet ik hem als ik ga slapen op vliegtuigmodus. Misschien zit het tussen mijn oren maar ik heb wel het idee dat ik beter slaap sinds ik dit doe.

 

 

Dit waren mijn tips om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Ik probeer ze zelf ook steeds beter toe te passen en ik merk echt verschil op dagen waarop dat is gelukt. Het lijkt me leuk als jullie ook gaan proberen de tips toe te passen. Maar ook jullie tips zijn welkom! Deel ze hieronder.

Reacties

  • Handige tips! Op de iPhone zit ook een speciale slaapstand, waarbij je in kan stellen tussen welke tijd je niet gestoord wilt worden door piepjes en trillingen van je telefoon, ook erg handig! Verder helpt het bij mij goed als mijn kamer helemaal donker is 🙂

Laat een reactie achter ♥

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*