28 december

Borstvoeding tag

BabyGlow , , , , , , ,

Voordat ik zwanger was wist ik het al: ik ga borstvoeding geven. Het is het beste wat ik mijn kindje kan geven, dus al kost het me moeite ik heb het er graag voor over. Gelukkig kon Liz vanaf dag een al goed drinken aan de borst dus ik heb er ook nooit problemen mee gehad. De borstvoeding tag is een leuke tag met allemaal vragen over borstvoeding. Ik ga ze vandaag voor jullie beantwoorden. Laten we beginnen.

Geef je borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven?

Liz is nu ruim 3 maanden oud en ik geef haar nog steeds borstvoeding. Dit wil ik ook zo lang mogelijk blijven volhouden en blijven doen.

 

Ging of gaat het voeden makkelijk of moeilijk?

Het voeden is vanaf dag een heel makkelijk gegaan. Liz kon gelijk heel goed drinken aan de borst. Natuurlijk was het de eerste dagen wel gevoelig voor mij, maar dat was een kwestie van wennen. Ik heb een mini kloofje gehad maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. En mijn toeschietreflex is ook super, dus het voeden gaat heel makkelijk.

 

Vind je het fijn of een noodzakelijk kwaad?

Ik vind het voeden van Liz heel erg fijn. Als ze bij me drinkt hebben we echt een heerlijk momentje samen. Ik geniet er elke keer weer van als Liz bij me drinkt. Het is zo een intiem en liefdevol moment. Ik voel me heel gelukkig dat het allemaal zo goed gaat.

 

Vooraf inlezen of een voorlichtingscursus?

Ik heb geen van beiden gedaan. Misschien is dat ook wel waarom het zo makkelijk gaat. Ik ging er gewoon vanuit dat het geven van borstvoeding zou gaan lukken en dat is ook gelukt.

 

Zoogcompressen, tepelhoedjes, zalfjes en/of andere hulpmiddelen?

Ik gebruik alleen zoogcompressen. Dat moet ook wel als je geen vlekken in je kleding wil, hihi. Ik begon met zoogcompressen van het huismerk van Etos, maar deze waren ineens niet meer verkrijgbaar. Toen ben ik die van Natusan gaan gebruiken. Eerlijk gezegd heb ik geen voorkeur. Zolang ze maar goed blijven zitten en niet irriteren.

 

Kolven of live voeden?

Omdat ik het zo fijn vind gaat mijn voorkeur uit naar live voeden. Maar omdat ik weer aan het werk ben moet ik wel kolven. Anders kan niemand anders Liz voeden (ik wil niet dat ze flesvoeding krijgt, nog niet). Kolven vind ik niet naar om te doen. Ik heb een elektrische kolf van Philips Avent en een handkolf van Philips avant. De elektrische kolf vind ik het fijnste, deze gebruik ik het meeste. Als ik op werk kolf gebruik ik ook de elektrische. De handkolf gebruik ik tijdens competitiedagen met tennis. In kleedkamers is immers niet altijd elektriciteit.

 

Rustig voeden in het openbaar of ietwat krampachtig verstopt?

De eerste keer in het openbaar voeden vond ik best spannend. Maar het was tijdens Leidens Ontzet en het was (hoe gek ook) niet druk in de kroeg waar we wat dronken. Ik heb Liz toen verstopt onder Rick zijn vest. En eerlijk gezegd verstop ik haar nog steeds. Niet krampachtig vind ik zelf, ik voel me er gewoon prettiger bij als niet alles open en bloot is. Ik knoop een xxl hydrofiele luier om mijzelf heen en houd Liz lekker daaronder verborgen. Dit gaat heel makkelijk en het geeft me ook meer rust.

 

Voeden voor bepaalde tijd of zien hoe ver je komt?

Ik wil Liz zo lang mogelijk borstvoeding geven. Ik heb er dus geen einddatum aan verbonden voor mezelf. Maar ik kan me voorstellen dat het minder prettig wordt als Liz tandjes krijgt. Dus misschien dat ik het vanaf dat moment ga afbouwen, of als het niet meer gaat. Ik zie het wel.

 

Het leukste aan borstvoeding geven is…

De liefdevolle en intieme momentjes samen. Het feit dat het echt even Liz en ik samen is. We zijn dan heel dicht bij elkaar en daar geniet ik echt enorm van. Mijn kleine meisje! <3

 

Minder leuk aan borstvoeding geven is…

Als Liz ’s avonds wakker komt (wat niet vaak gebeurd, want ze slaapt eigenlijk vanaf het begin al door), dan ben ik de enige die haar kan voeden. Na een zware werkdag kan dat dan best wel pittig zijn. Maar zodra Liz drinkt ben ik dit eigenlijk al vergeten en geniet ik weer.

 

Welke tip of wat voor advies zou je andere borstvoedende mama’s mee willen geven?

Doe het op jou manier en waar jij je goed bij voelt. Iedereen heeft altijd goedbedoelde adviezen maar daar kun je best gestrest van raken. Als je vasthoud aan je eigen gevoel komt het allemaal goed. Relax en geniet ervan. Het is zo bijzonder!

Laat een reactie achter ♥

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*