19 april

Ga voor minder plastic in je badkamer!

Beauty, Haar, Lifestyle , , , , , , , , , , , ,

verpakkingsvrije producten

Zeg eens eerlijk: hoeveel single use plastics heb jij in je badkamer? Toen ik er vorig jaar serieus op ging letten, schrok ik eerlijk gezegd best wel een beetje. Plastic is niet biologisch afbreekbaar en veel ervan komt toch in de natuur terecht. Ik wil proberen om minder plastic te gebruiken en besloot dat de badkamer de beste plek was om hiermee te beginnen.

In de badkamer komt je namelijk veel single use plastics tegen. Maar wat is dat nu eigenlijk? De naam ‘single-use’ zegt het al: dit soort plastic wordt maar één keer gebruikt en daarna weggegooid. Denk hierbij aan: shampoo flessen, douchegel flessen, zeeppompjes… als je er goed over nadenkt kan je waarschijnlijk zo een hele waslijst aan single use plastics opnoemen.

Hoe kom je er vanaf?

Gooi nu niet direct al je plastic flessen in de vuilnisbak, want dat is natuurlijk ook zonde. Maar vervang stap voor stap je producten voor verpakkingsvrije producten. Dit is precies hoe ik het heb gedaan.

Eerst maakte ik de producten die ik had op. En ik had best veel, ook veel op voorraad (tja, blogger he). Als een product op was, kocht ik een verpakkingsvrije vervanger. En dat was ook wel weer leuk! Want zo ontdekte ik steeds weer nieuwe pareltjes.

Verpakkingsvrije producten

Het eerste product dat ik vervangen heb voor een verpakkingsvrije variant was shampoo. Nadat al onze shampooflessen echt op waren heb ik voor zowel mezelf als voor mijn man en de kids een aantal shampoo bars gekocht. En inmiddels ben ik erachter welke ik fijn vind en welke niet.


De shampoo bars van Lush vinden we fijn in gebruik. Waarom? De geuren zijn heerlijk en ze maken onze haren goed schoon. Lush heeft sowieso veel verpakkingsvrije producten in haar assortiment dus ik raad je sowieso aan om daar te gaan rondkijken. Krijg je geen spijt van. ? Mijn favoriete shampoo bar is: Montalbano

Ook voor mijn gezicht heb ik een verpakkingsvrij product gevonden. Ik gebruik nu al een tijdje een gezichtszeep en dit bevalt goed. Elke avond voelt mijn gezicht goed schoon aan en ik heb weinig onzuiverheden.

Op dit moment ben ik een nieuwe shampoobar aan het testen, namelijk de la bella vita biologisch gecertificeerde shampoo bar van N.A.E.. De solid shampoo bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten en voor minstens 36% uit biologische ingrediënten. De formule is vegan. Maar ik zag op de ingredientenlijst wel SLS staan, dat vind ik voor een ‘vegan’ shampoobar wel bijzonder.

Waar ik wel tegenaan gelopen ben is dat er in een shampoobar SLS zit. Een product dat ik eigenlijk liever vermijd. Gelukkig gebruik je met een shampoobar veel minder SLS dan met shampoo uit een fles, maar bij het kiezen voor een volgende shampoobar ga ik voor een exemplaar zonder SLS.

Zeep in plaats van douchegel

Wist je dat douchegel eigenlijk gewoon zeep is waar water aan is toegevoegd om het vloeibaar te maken? Dat las ik vorig jaar in een tijdschrift. Best wel bizar eigenlijk (ik betwijfel wel een beetje of dit echt helemaal klopt).

Mede door dit verhaal koop ik geen douchegel meer, maar gebruik ik onder de douche gewoon een stuk zeep. Elk jaar gaan wij op vakantie naar Frankrijk en daar koop ik altijd een aantal stukken zeep op de markt. Die ruiken zo lekker! Ik bewaar ze vaak tussen mijn kleding in mijn kledingkast (aanrader, je kleding ruikt dan zo lekker!). En nu gebruik ik ze dus onder de douche. Je doet er veel langer mee dan een fles douchegel en de stukken zeep ruiken minstens net zo lekker!

Zo heb ik dus het aantal single use plastics in onze badkamer drastisch verminderd. En een aantal hele fijne producten erdoor (her)ontdekt. Ik vind het fijn dat wij zo onze plastic voetafdruk toch iets hebben verminderd. Ik ga nu ontdekken hoe ik nog minder plastic kan gebruiken.

Ik ben benieuwd: letten jullie er ook op dat jullie minder single use plastics gebruiken? Of ga je dat vanaf nu doen? Laat het me weten en deel je tips!

Reacties

Laat een reactie achter ♥

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*