16 juni

Mijn ervaring met kolven

BabyGlow, Persoonlijk, Review , , , , , , , , , , , ,

Vanaf het moment dat ik zwanger was wist ik het meteen: ik ga borstvoeding geven. Dat vind ik namelijk zoiets moois en iets bijzonders. Bovendien is het het beste wat ik mijn kindje kan geven, dus ik doe het graag. Wat ik niet vooraf had verwacht is dat ik nu nog borstvoeding geef. Ja, ik geef nog steeds borstvoeding en Liz is al 9 maanden oud.

 

Omdat ik nog steeds borstvoeding geef, ben ik dus ook aan het kolven. Toen ik ging werken ben ik daarmee begonnen en eigenlijk vind ik het nog steeds niet vervelend dus ik ga er nog vrolijk mee door. Of, nou ja, vrolijk… dat nu ook weer niet. Maar vervelend vind ik kolven ook niet. Omdat ik geen ervaring had met kolven en er ook nooit advies over heb gehad, heb ik besloten om mijn ervaringen met jullie te delen. Ik hoop dat jullie er iets aan zullen hebben.

 

Wat voor kolf?

Zoals ik al zei: ik had me vooraf niet verdiept in het kolven. Het kopen van mijn kolf deed ik dan ook eigenlijk redelijk impulsief. Ik kocht de Philips AVENT elektrische borstkolf. Waarom ik nu juist voor deze kolf heb gekozen? Nou, omdat ik hem met mijn rentepunten kon kopen in de ING winkel. Dat scheelde me best wel wat geld en ik gebruik mijn rentepunten toch nooit. Dus dit leek me wel handig, haha.

Ondanks dat ik er niet vooraf goed over had nagedacht ben ik wel blij met mijn elektrische kolf van Philips AVENT. Het is een enkele borstkolf dus je doet wel een borst per keer, maar dat vind ik niet zo erg. De kolf is makkelijk in gebruik en de melk komt direct terecht in een Philips AVENT flesje wat aan de kolf bevestigd zit. Aangezien wij in het begin vooral die flesjes gebruikte vond ik dat ideaal.

De Philips AVENT elektrische borstkolf heeft 4 verschillende standen. Stand een stimuleert de toeschietreflex. Als de melk eenmaal uit je tepel komt, kun je de zuig standen (sorry, maar ik weet niet hoe ik het anders moet noemen) aanzetten. Standje een is een rustige zuigstand, standje twee zuigt iets harder en standje drie is het hardste. Ik gebruikte in het begin standje een maar inmiddels gebruik ik eigenlijk standaard de middelste stand. Ik vind de elektrische kolf erg makkelijk in gebruik en ik kan goed ontspannen als ik aan het kolven ben.

Naast mijn Philips AVENT elektrische borstkolf heb ik ook een Philips AVENT Comfort-handkolf aangeschaft. Ik kocht deze kolf omdat ik weer begon met tennissen en dan een hele dag weg was om competitie te spelen. Tussen de wedstrijden door moet ik dan kolven en niet elke kleedkamer heeft een stopcontact. Bovendien neemt een handkolf minder ruimte in beslag dus het leek mij wel handig om er eentje aan te schaffen. Ik koos voor de Philips AVENT Comfort-handkolf omdat de elektrische kolf van Philips mij goed beviel. De handkolf komt op hetzelfde neer, behalve dan dat ik het kolven nu zelf moet doen.

Bij de handkolf zit ook een opzetstuk wat je op de kolf kunt draaien en waarmee je direct in een bewaarbekertje kan kolven. Dat is op zich ook wel ideaal. Het kolf principe is hetzelfde, alleen moet je nu zelf pompen. Ook de handkolf vind ik prettig in gebruik.

Mijn kolf is verkleurd in de vaatwasser. Ik weet niet hoe dit komt en krijg het niet meer weg!

 

Reinigen

Alle onderdelen (op de elektrische onderdelen na uiteraard) van allebei de kolf apparaten kunnen in de vaatwasser. Na gebruik haal ik ze dan ook helemaal uit elkaar en ik stop alle onderdelen los in de vaatwasser. Ik had echter een keer mijn kolf in de vaatwasser gezet met vuile vaat van pastasaus. Sindsdien is mijn kolf een beetje verkleurd.

 

Elektrische kolf of handkolf

Als ik moet kiezen tussen mijn elektrische kolf en mijn handkolf dan kies ik voor mijn elektrische kolf. Ik vind het prettig dat ik niet zelf de hele tijd hoef te pompen en ik heb ook geen problemen met het geluid. Ik heb gelezen dat er moeders zijn die het elektrisch kolven juist verschrikkelijk vinden omdat ze dan niet goed kunnen ontspannen. Daar heb ik dus geen last van. Wel voel ik me soms echt een melkkoe als ik aan het kolven ben. Dus ik ben allang blij dat ik niet voor een dubbele kolf gekozen heb want dan zou ik dat gevoel helemaal gehad hebben.

 

Hoe bewaar je de melk?

Als je kolft wil je de melk natuurlijk wel bewaren. Ik wist in het begin ook helemaal niet hoe ik dit moest doen. Gelukkig kreeg ik bij mijn kolf wat bewaarbekers van Philips. Ideaal om de melk in te bewaren. Maar dit zijn er echter maar drie. Daarom heb ik bij Etos moedermelk bewaarzakjes gekocht van Lansinoh. Deze zijn super sterk en ideaal in gebruik.

De zakjes hebben een dubbele sluiting en er staat op de voorkant ook inhoudsstreepjes op gedrukt. Toen deze zakjes een keer uitverkocht waren en ik toch zakjes moest hebben heb ik die van Medela geprobeerd. Deze waren duurder en bevielen me totaal niet. De zakjes van Medela raad ik dus af en die van Lansinoh raad ik jullie echt aan!

 

Tips

Ik ben geen expert op het gebied van kolven, toch wil ik graag wat tips die ik zelf heel prettig vind met jullie delen.

Tip 1

Als je gaat kolven, zorg er dan voor dat je op een rustige plek zit waar je niet gestoord kan worden. Dit klinkt logisch, maar ook ik heb wel eens in een kleedkamer gezeten waar de deur niet goed dicht ging. Dat lijkt misschien geen probleem (vrouwen onder elkaar), maar toch vond ik het niet zo prettig en ik kon me niet zo goed ontspannen als normaal.

 

Tip 2

Neem je telefoon mee. Als je je telefoon bij je hebt kun je tijdens het kolven rustig filmpjes kijken of misschien zelfs Netflix. Het helpt ook om foto’s of filmpjes van je kindje te kijken zodat je gelijk aan je kindje denkt. Dit helpt op de toeschietreflex te activeren.

 

Tip 3

Wacht niet te lang met kolven. Als je te lang wacht zitten je borsten te vol en worden ze keihard. Het is dan lastig om de kolf goed te laten aansluiten en goed te kolven. Dit heb ik zelf ook al een keer ervaren dus ik probeer dit altijd voor te zijn als ik ga kolven.

 

Tip 4

Drink borstvoedingsthee. Dit helpt bij mij enorm om de productie op gang te houden merk ik.

Tip 5

Wees niet te streng voor jezelf. De ene keer kun je meer kolven dan de andere keer. Dit heb ik ook gemerkt. Toch is de melk altijd voldoende voor Liz dus je kan er vanuit gaan dat de natuur het vanzelf wel goed regelt.

 

Dit zijn mijn ervaringen op het gebied van kolven en de tips die ik met jullie wilde delen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad en dat jullie het leuk vonden om te lezen. Als jullie nog vragen hebben, stel ze gerust bij de comments. Ik zal proberen alles zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Laat een reactie achter ♥

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*